R.P’s article from Adepticon (in Swedish eller på svenska) del 3 (3)

Posted: 10 September, 2012 by egges in Adepticon, Tournaments

Här kommer lite info från superskibenten R.P! Läs, njut och bli taggad som fan för AdeptiCon!

Adepticon the Mecca of Wargaming

Adepticon är ett enormt spektakel som går av stapeln varje år i Chicago. Över 1850st deltagare spelade krigspel efter egen smak och tycke. Ryktet gick om att så många som 5000st besökare skulle strömmat igenom det stora hotellet/konferensanläggningen men det enda jag kunnat bekräfta så här i efterhand är att minst 1850st nördar rullade tärning. Ingen liten grej det!

Lokalen är Westin Lombard Yorktown Center, nedan vackert skinande i förortsnatten. Området som kan skymtas på bilden är Lombard som är en förort till Chicago. En stort affärs och industriområde som är rätt öde på kvällarna. Domineras av öppna landskap (läs parkeringsplatser) men det finns gott om riktigt bra och trevliga matställen och krogar/pubar.

Förutom Warhammer 40k så spelas det turneringar i samtliga stora figurspel och en hel del partier med nya spel som testas/lanseras etc. Tex. hade DUST en stor monter i år för att visa upp sig, sitt regelsystem och sina figurer. Och flera mindre vendors/aktörer får chans att ställa ut och visa sina spel/figurer i egna delar av lokalerna. Strategiskt placerade faktiskt mellan de olika huvudsalarna för 40k o Fantasy. Och då förutom de mindre och nya så är ”main vendor hall” något i hästväg. Battlefoam och Forgeworld tar upp nästan lika mycket plats som halva 40k turnering etc.

På kvällarna efter ”main events” så får privatpersoner och samlare en chans att lägga upp sina varor för granskning och försäljning/byte och här finns det bitz bitz bitz ! att fynda. En av resenärerna i år köpte ”basic-colored” Necrons för en spottstyver för att nämna något exempel på utbuden.

De stora och rymliga lokalerna till trotts så kan det bli lite trångt ibland. Nedan är kön för registreringen och då skall det nämnas att detta bara är en sida av den, kön gick runt den kvadratiska salen som är huvudutrymmet för 40k. Den stora mängden människor kan ibland kännas rätt pressande men luften har bra cirkulation och det är högt i tak så inte ens i de stora spelsalarna blir det så där riktigt tungt i luften som det annars lätt kan bli.

USA är ju också landet där personalkostnader och löner kan hållas låga (det är bra med mexare ibland) så det finns gott om små vattenplatser och barer utspridda runt lokalerna.

Matchscheman är ofta så tighta att det är svårt att lämna platsen för att äta någon annanstans, vilket är löst genom att matstånd dukas upp i korridorerna och pizza, burgare och flottiga pastarätter etc säljs. Det finns också reguljära restauranger och barer i anläggningen som kan besökas om tid tillåter mellan matcherna eller efteråt.

En stor styrka av anläggningens anställda vårdare håller också lokalerna rena i realtid under hela evenemanget vilket bidrar skarp till trivseln då den stora mängden människor annars snabbt hade fått stället att ”kladda” ihop.

Warhammer 40k spelas i fem olika turneringar:

  • 40k Championship – singelturneringen (256platser)
  • 40k Team tournament – lagturnering (116lag 4pers/lag)
  • 40k Gladiator – singelturnering
  • 40k Combat patrol
  • 40k Young bloods

Championship är den stora singelturneringen som går av stapeln på fredagen. De bästa 16st går vidare till en finalturnering på söndagen. Team tournament är det stora dragplåstret, över 100lag a 4pers här får man mycket poäng för saker som display, team spirit etc etc utöver matchpoängen. Vissa lag lägger ner hela års förberedelser på massiva displaytrays och kostymer, egna standar och vapensköldar. Lagturneringen äger rum på lördagen.

Gladiator är på söndagen samtidigt som finalturneringen för de lyckliga få som kvalade. Gladiator är en singelturnering med en enda regel – no whining! Vill du fielda en superheavy eller kanske en Titan, sure no probs! 2000pts ren galenskap och ett kul tillfälle att se stora häftiga modeller man aldrig annars skulle få se. Att vinna vem som börjar är ett rätt så viktigt slag i denna turnering J

Combat patrol är tja combat patrol. Och tävlas i lite då och nu under hela helgen. Tror det går tre olika tävlingstillfällen under helgen. Young bloods är en singelturnering för de yngre. Har inte helt koll på ålderklasserna men kan tänka mig det är 14-15 och lägre eller dyl. För mer info om de olika turneringarna och framförallt evenemanget i stort besök deras hemsida: http://www.adepticon.org/

Lite bilder från stora salen under lagturneringen.

Nedan ser vi både bak och framsidor ett mycket trött (iaf  skribentents egna fall mycket bakis) svenskt lag under lagturneringens första match.

Random bild på lite glada nördar under lagturneringen.

Stämningsmässigt och spelarkulturmässigt vill jag summera med att jag upplever evenemanget och de amerikanska spelarna som väldigt trevliga och lätta att ha och göra med.

Under de två åren jag nu deltagit på Adepticon har evenmanget varit top notch och personalen och dommarna smidiga och lösningsorienterade. Överlag tycker jänkarna det är riktigt kul att vi kommer dit och spelar. Den omtalade Amerikanska gästfriheten och vänlighet är verkligen ingen myt. Kostnaden för kalaset har i runda slängar gått på mellan tio eller femtontusen. Vi har båda åren varit i Chicago med omnejd i en vecka. Första året var vi väldigt fokuserade på turneringen och spenderade inte så mycket tid inne i Chicago annat än två fest rundor. Då gick det på strax över 10000kr totalt. (flyg, boende, bärs) Vi hade också tur med få tag på bra flygbiljetter etc. Nu 2012 spenderade vi mer tid inne i Chicago och då blev det också dyrare. Runt 15000kr nu detta året.

Så för 2013 räknar jag på mellan 10-15k som budget. Jag för min del tänker dock lägga tyngden på turneringen 2013 och misstänker därmed att strax över 10k kommer räcka.

Vi var ett härligt gäng sist och jag hoppas att få se flera nya ansikten såväl som gamla till 2013års Adepticon eller som jänkarna kallar det ”Mecca of Wargaming”!

Jag vet inte hur det är med er men jag blir då jäkligt taggad att sticka till USA för att spela Dropzone, Dust och andra saker! 40k är ju töntigt men det låter satans roligt när R.P skriver. 

Advertisements
Comments
  1. Lookup Savings Motels Prices says:

    Hi! The one who created this spambot is a man with a very small penis. He has no friends and is a part time-nazi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s