Att skapa ett monster – gästinlägg från Riot

Posted: 3 March, 2011 by egges in Okategoriserade

Egge presenterar sin första gästbloggare. Pontus Andersson är arrangör till RydCon och har ensamt byggt alla bord som används på den turneringen, inklusive terräng. Han spelar Chaos, Demoner, Marines, Imperial guard och håller på med en Space Wolf armé för närvarande. Som vi kommer se så är han en utav många som är sugen på att ha Chaos marines lite tillbaka till gamla versioner där man kunde göra riktigt temade gudsspecifika listor. Om du känner för att skriva något själv skicka in det till mig på egge_81@hotmail.com så kan vi snackas vid!

Hejsan! Mitt namn är Pontus, mera känd som Mr_Riot på svenska 40k och arrangör till Rydcon. För några veckor sedan blev det ett stort surr på Internet då GW släppte sin senaste FAQ till Black templars och Darkangels (och någon till)? GW följde principen med att stomshields exempelvis såg likadana ut numera oavsett vilket chapter de tillhörde. Detta var inget nytt för Sverige då vi har sett detta innan genom Sverige FAQ:en men det var väldigt uppfriskande att GW kunde tänka lite nytt och faktiskt uppdatera något som hade gått ur tiden lite grann.

Det var då mina tankar gick till Chaos space marines. Många Chaos spelare minns den gamla tiden med heliga nummer och tematiska legioner med mycket kärlek i tanken. Även om Chaos på den tiden kanske var för hårda ur många aspekter (en demonprins med 4+ invul, 2+ sv och FNP innan FNP ignorerades utav AP1 & 2 vapen /Egge), så hade det föregåendet codexet något som dagens codex saknar nämligen kärlek till spelet. Efter att ha läst ett inlägg på BOLS om temade Chaos legioner kom tanken upp att det skulle kunna gå att skapa ett dokument som går att använda till vardagsspel. Kanske inte på turneringar av typen Gothcon, men på små lokala turneringar och på klubbmästerskap. Nedan följer ett exempel ur det pågående dokumentet gällande worldeaters:

XII – World Eaters
”In battle they disregard mortal peril to satisfy their bloodlust in close combat, often displaying a berserker rage that makes them invulnerable to wounds that normally would kill even a Space Marine. Unlike other Space Marines who use tactical attacks with squads, the World Eaters tend to throw themselves as a whole force into the middle of the battle.”

Specialty: Obsessive close combat, Berzerkers
Marks: all models/units must take Mark/Icon of Khorne if able.

Allowed Units
HQ: Khârn, Daemon Prince, Chaos Lord, 0-1 Bloodthirster
Elite: Chosen, Terminators, Possessed, Dreadnought, 0-1 Bloodcrushers of Khorne
Troops: Chaos Marines, Khorne Berzerkers, Bloodletters
Fast Attack: Bikers, Raptors, Spawn*, 0-1 Flesh Hounds of Khorne
Heavy Support: Havocs, Obliterators, Predator, Vindicator, Defiler, Land Raider

Legion Specific Rules
Daemon Prince – may take Blessing of the Blood God for 10p, Death Strike for 20p.
Chaos Lord – the Lord, and any unit he joins, has the Furious Charge USR.
Vehicles – counts as having Runes of the Blood God. Any psyker that targets the vehicle with a psychic power automatically suffers a perils of the warp attack.
Defiler – counts as having Slaughterthirst. The Defiler rolls 2D6 for any run move it makes and pick the highest dice.

Havocs / Chaos space marines / Chosen may never choose a heavy weapon as an upgrade.

Exemplet ovan visar att det är ganska lätt att bygga något som vad jag tror känns betydligt mer lockande för många chaos spelare. Demonerna i detta exempel kan inte charga när de kommer in men fungerar annars som vanliga lesser deamons samt greater daemons. GW och Sverige FAQ:en gjorde ju Space marines i olika attribut mer spelbara, kanske är det dags för oss Chaos spelare att rusta legionerna för krig igen?

Mvh Mr_Riot

Kommentarer utav Egge: Helt klart tycker jag att sådant här är kul. Det enda jag känner som kanske är lite dumt är att fördelarna är många men nackdelarna få. Flera enheter är bättre än i codexet utan att betala för det, vilket är lite synd. I så fall skulle det mer passat med en bättre specialregel som helt klart inte är perfekt i form utav att man exempelvis slår en tärning för varje enhet och att de, om de slår en etta, får rage-specialregeln den rundan, eller något liknande. Potentialen är där och det skulle vara mycket roligare om vi kunde få roligare gudsspecifika listor, som Riot beskriver så finns ju möjligheter att kombinera codex väldigt enkelt!

Vad säger läsarna? Skulle spelet gynnas av lite gudsspecifika/bättre preheresy temade listor på någon mindre turnering eller är all sådant utav ondo?

Advertisements
Comments
  1. Hamzzzza says:

    Ja det hade ju varit roligt. Jag kör ju själv exklusivt med kaos för jag tycker fluffet de har är så överlägset allt annat. Detta gäller naturligtvis fram till Matt Ward skriver en ny bok där Abaddon dödar kejsaren och tio tusen high lords of terra genom att klä ut sig till en Tau…

    Jag ser det som ett litet misslyckande från GWs sida att folk spelar med andra codexar för att representera legioner. Även folk som har spelat lite 40k lite längre tycker det är lite synd med de nervattnade kaoscodexet. Behovet för ett “ingrepp” i reglerna verkar finnas.

    Men jag tycker det är en del för mycket “power” i vissa av listorna i det pågående dokumentet. I mitt tycke så kommer de “bra” chaos listorna (som skiter på fluffet) fortsätta vara bäst att spela med, men för ickekaosspelare kan det kännas lite fuskigt att man får en del bonusar.

    Därför tror jag att det absolut bästa är att man strävar efter att ingreppen så minimala som möjligt. Kan vi bara vänja våra motspelare med tanken att man tar enheter ur olika codexar har man kommit långt. Jag är mer inne på spåret att vi kör en variant av BOLS grejen nästan rakt av för att ens kunna implementera det överhuvudtaget.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s