Battle missions the swedish review del 2/5

Posted: 23 February, 2011 by egges in Article series, Missions, Recension

Battle missions är enligt mig en av de bättre expansionerna till 40k och en som är gravt underskattad. Jag har tagit det som min uppgift att gå igenom varje uppdrag för att ge folk en möjlighet till att faktiskt börja använda denna bok samt ge åsikter när det är lite kul specialregler som nämns och som kanske kan användas på turneringar eller egna uppdrag. Målet är att i slutändan ha en lista där var spelare kan använda battle missions till att spela slumpade ströuppdrag som är balanserade.

Sist slutade jag med Chaos Daemons. Så över till Dark eldar.

s. 26 – Dawn Raid
Fyra objektiv varav ett i motstandarens zon men inget i dark eldars quarter. Detta gör att en armé måste vara mer aggressiv. Det går att spela detta uppdrag utan modifiering. Den part som måste vara mer aggressiv får faktiskt en viss fördel av att det är en cool version av night fight som borde gälla ungefär två rundor i snitt. Gillar man inte det så kan man faktiskt bara lägga till ett objektiv till så att alla quarters har var sitt. Helt klart spelbart och kan ge nya taktiska insikter i ens armé.

s. 28 – Slave Raid

I början tyckte jag detta såg konstigt ut men ju mer jag tänker på det så är det faktiskt ett uppdrag alla kan spela. Spelarna skall samla fångar genom att antingen döda (få KP) av enheter i närstrid eller döda enheter som är inom 18″ från dina egna enheter. Utöver en första runda så har en skytte armé oftast motståndaren i knät ändå så det bör i slutändan vara ett bra balanserat uppdrag där man ofta kommer prioritera det närmsta målet.

Det finns en specialregel som säger att HQ ger +T6 poäng för detta vilket är galet övermäktigt då det är dumt att ha HQ och samtidigt så är det osäkert då man inte vet hur många HQ man har i en stand up fight. Dock vill uppdraget fokusera på HQ (och visst – skulle jag skaffa fångar så tycker jag nog att jag hellre plockar en general istället för en grunt) så det är en enkel sak att räkna sådana enheter som 2 poäng istället för sedvanliga ett. Också ett bra uppdrag som alla kan spela med små modifikationer.

s. 30 – Feigned retreat
Uppdraget i sig passar bara med Dark eldar. Egentligen är allt med short edges rätt kasst. Uppdraget i sig kräver att den som är dark eldar är sjukt snabb och lever på att hamna i närstrid snabbt. Uppdraget funkar inte alls annars. Ignorera detta uppdraget!

Över till Eldar…

s. 34 – Pre-emptive strike
Ett uppdrag där eldar får 3KP för HQ enheter, 1 KP för Troops och 2 KP för alla andra. Motståndaren får 2 KP för var Eldar enhet. Igen är det uppsättninge enligt kortsidan och även om folk kan komma in i action via long edges på ett sätt så blir det hela väldigt konstigt att spela.

Night fight första rundan ger en nostalgisk aspekt för oss som spelade under DMF-night fight/modified night fight e t c och är klart kul. Uppdraget behöver dock inte den uppställning som det har. Genom att slumpa fram uppsättningszon enligt grundregelboken har ni ett snabbt framtaget, bra balanserat uppdrag.

s. 36 – Flank attack
Ett objektiv i Eldars zon och två i motståndarens och alla eldar får outflanka om de vill. Uppdraget i sig kan nog funka rätt bra med alla arméer. Möjligheten till outflank balanserar rätt bra det faktum att motståndaren har två objektiv hos sig. Detta tvingar till nya taktiska beslut och kan vara väldigt bra att testa hur din armé klarar sig och hur du ändrar din spelstil för att hantera situationen. Ett faktiskt bra uppdrag som är förvånadsvärt utmanande.

s. 38 – Mobile defence
Tänk er dawn of war med 2+T3 objektiv. Detta är vad det är. Fast folk får sätta upp mycket mer på bordet. Skillnaden är att Eldar bara får sätta upp halva armén (cirka) och att eldar börjar slå för sina reserver runda 1. Det är också 50/50 vem som får börja. Jag kan se att detta uppdraget blir rätt snabbt obalanserat och istället skulle man kunna göra så att båda spelarna delar upp sina arméer i två delar och sätter upp en av dem och får sedan börja slå för sina reserver runda 1.  Men som det är skrivet är det inget intressant uppdrag.

Över till Imperial guard

s. 42 – Prepared Assault
Guards skall rycka fram in i fienden territorium och det funkar helt enkelt inte med andra arméer. Det känns inte balanserat och specialreglerna med stray rounds (där man släpper en pappersbit ned på bordet från 36″ höjd) och ser var den landar och lägger ut blasts efter den posistionen är mer cool än att passa in som ett “pick up and go” uppdrag.

s. 44 – War of attrition
Sätt upp på kortsidor…överlev så länge som möjligt. Få in alla Troops igen. Kasst , kasst, kasst uppdrag. Skippa.Guardspelare som inte vinner detta uppdrag borde skämmas och alla andra arméer får bara tråkigt.

s. 46 – Trench warfare
Enkelt jaga-objektiv-uppdrag med pitched battle uppsättning. Endast Troops utan dedicated transport och Heavy support får börja på bordet. Uppdraget i sig är väldigt balanserat och kan spelas med eller utan specialregler, som också är väldigt vettiga.

Specialreglerna består utav att spelarna får placera hinder (tank traps och razor wire) samt att det finns en intressant liten regel som säger att en enhet som inte har flyttat sig under striden får 4+ cover tills de faktiskt flyttar.

Uppdraget är bra balanserat och faktiskt byggt så man får känslan av ett skyttegravskrig. Bäst utav guard-uppdragen!

Så detta var min andra del av battle missions – the review och vi börjar närma oss slutet. Två delar till där jag går igenom uppdragen och sedan till sist en random mission table som även säger hur ni skall modifiera uppdragen för att bara kunna börja köra på.

Ni får gärna kommentera och säga vad ni tycker. Men när man tittar i boken blir man faktiskt rätt sugen på att testa uppdragen. eller hur?

Första delen i serien kan ni läsa här.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s